Alleen nog domperidon tegen misselijkheid

Domperidon is een medicijn dat in maart vorig jaar in opspraak kwam. Het Europees geneesmiddelencomité, ofwel PRAC, raad patiënten aan het medicijn domperidon alleen te gebruiken tegen misselijkheid en braken. Het middel wordt dus niet meer aangeraden bij andere aandoeningen, waarvoor patiënten ook domperidon kregen voorgeschreven. Het advies luidt dan ook: alleen nog domperidon tegen misselijkheid en braken.

Europees geneesmiddelencomité

Het Europees geneesmiddelencomité bracht dit advies vrijdag 16 mei naar buiten. In het comité zit onder meer de Nederlandse vereniging CBG-MEB. Dit is de Nederlandse waakhond wat betreft medicijnen op de Nederlandse markt. De Nederlandse vereniging publiceerde dan ook aan het Nederlandse volk dat domperidon tegen misselijkheid nog wel wordt voorgeschreven.

Maximale dosering verlaagd

Niet alleen moet volgens het PRAC de inname van domperidon beperkt worden tot aandoeningen als misselijkheid en braken, ook moet de maximale dosering naar beneden worden gebracht. Begin vorig jaar werd duidelijk dat domperidon leid tot klachten als hartritmestoornissen en hartproblemen. Deze klachten kwamen binnen bij het bijwerkingscentrum Lareb. De hoeveelheid klachten was echter laag, want sinds 2002 kreeg het bijwerkingscentrum 216 meldingen over het medicijn binnen. Toch bleek na onderzoek dat het medicijn domperidon tegen misselijkheid niet hoeft te worden verboden.

Bijwerkingen domperidon

Uit een kort onderzoek van het bijwerkingscentrum Lareb bleken elf domperidon gebruikers te zijn overleden aan de bijwerkingen van het medicijn. Echter heeft het comité PRAC geconcludeerd dat de werking van het medicijn domperidon opweegt tegen de risico’s die kunnen ontstaan. Hierbij is het wel belangrijk dat de patiënten de tips en adviezen in de bijsluiter en van de arts in acht nemen. Het risico wordt namelijk verhoogd bij overschrijding van de maximale inname en om die reden is het belangrijk dat patiënten de bijsluiter en het advies van de arts naleven.

Share