Gember bij misselijkheid helpt

Tegen de misselijkheid krijgen misselijke en zwangere vrouwen veelal het advies om gember te consumeren. Al honderden jaren staat gember in de Chinese geneeskunde bekend als een middel dat een positieve werking heeft op de spijsvertering en maag. Daarnaast zou gember ook werken bij griep en zou het zelfs darmkanker kunnen voorkomen. Gember bij misselijkheid helpt, maar hoe?

Wat is gember?

Gember komt van de gemberplant en is een wortelknol. Gember werd al in de middeleeuwen gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Met gember maakt u gerechten lekkerder en mensen eten gember niet puur. Gember is in Nederland in de supermarkten te koop als verse knol of gekonfijt als siroop of poeder.

Let er bij het kopen van gember op dat de gemberknollen niet uitgedroogd en wel stevig zijn. Uitlopers op de knollen zijn geen probleem, want deze kunt u gewoon gebruiken. De smaak van uitlopers zijn echter wel minder sterk. Gember kunt u in de groentela van uw koelkast zo’n twee tot drie weken bewaren en gekonfijte gember of gemberpoeder kunt u veelal enkele maanden bewaren.

Chinese geneeskunde

Volgens de Chinese geneeskunde heeft gember een positief effect op de longen, de maag en de spijsvertering. Ook heeft gember volgens de Chinese geneeskunde een pijnstillende werking. Tegenwoordig gelooft niet alleen de Chinese geneeskunde in de werking van gember bij misselijkheid en wordt het door heel de wereld gebruikt als huismiddel om de spijsvertering te verbeteren of de misselijkheid te doen verminderen. Gember bevat ontstekingsremmende stoffen en dat is door verschillende wetenschappelijke onderzoeken bewezen en gepubliceerd.

Darmkanker

De vorming van tumoren kan worden voorkomen door gember, dat is uitgewezen door diverse wetenschappelijke onderzoeken. Zo liet het onderzoek van de University of Michigan zien dat enkele bestandsdelen in gember waarschijnlijk een rol spelen in de preventie van darmkanker. De resultaten zijn gunstig, maar de onderzoekers willen eerst enkele vervolgonderzoeken alvorens dit helemaal bekend wordt gemaakt. Helaas brengt het innemen van gembersupplementen wel enkele bijwerkingen met zich mee. Zo zijn bijwerkingen als winderigheid, maagklachten en brandend maagzuur veel genoemde bijwerkingen van het slikken van gembersupplementen.

Diabetes

Onderzoekers van de University of Sidney hebben ontdekt dat gember ook een effectief middel is tegen diabetes. De Australische wetenschappers ontdekte dat gember het glucose in het bloed onder controle houdt en dat gember in staat is om onafhankelijk van insuline de glucose opname in de spiercellen te verhogen. Ook naar aanleiding van deze resultaten wordt de werking van gember bij diabetes nu verder onderzocht.

Misselijkheid en griep

Gember helpt in ieder geval tegen griep en misselijkheid. Hier zijn op dit moment geen twijfels meer over. Om de klachten van misselijkheid en griep te verzachten wordt gember al vaak gebruikt. Dit kunt u al heel eenvoudig doen door geraspte gember aan een gerecht toe te voegen of door gemberthee of gemberbier te drinken. Gember bij misselijkheid helpt!

Share