Reisziekte! Waarom ben ik misselijk?

Sommige mensen worden in een auto, vliegtuig of boot altijd misselijk. Maar waarom ben ik misselijk? Is dan een veelgestelde vraag. Deze misselijkheid staat bekend als reisziekte, wagenziekte, kinetosis of motion sickness. Het betekent allemaal hetzelfde, waarbij wagenziekte uiteraard alleen gaat over de misselijkheid die opkomt tijdens een rit met de auto. Een algehele benaming voor een misselijk gevoel tijdens een reis is reisziekte. Hieronder wordt verder in gegaan op de vraag: Waarom ben ik misselijk?

Reisziekte

Reisziekte ontstaat wanneer de hersenen enkele tegenstrijdige en verwarrende signalen krijgen van zowel de ogen als de oren. Indien je als passagier in een auto zit en je naar de grond of naar een hoek staart, krijgen de ogen het signaal dat je niet beweegt. Het evenwichtsorgaan in de oren stuurt echter tegelijkertijd een signaal naar de hersenen dat je wel beweegt. Het lichaam verward de situatie met een aandoening of dreiging waarvoor de enige oplossing braken lijkt te zijn. Hierdoor kun je bijvoorbeeld misselijk worden, wanneer je rustig een boek in de auto aan het lezen bent of dat je rustig een tijdschrift zit te door te bladeren in het vliegtuig.

Statische en dynamische balans

Door je binnenoor, de druk en bewegingsreceptoren in de gewrichten wordt je evenwicht geregeld. Feitelijk zijn er twee soorten balans, namelijk statische balans en dynamische balans. Statisch balans draait rond de oriƫntatie van je hoofd en lichaam in verhouding tot de grond. Dynamisch balans houdt rekening met de link tussen plotselinge bewegingen en je lichaam. Wanneer het brein tegenstrijdige signalen opvangt, kunt u misselijk worden als u reist met het vliegtuig, de boot of de auto.

Tegen reisziekte

Tegenwoordig zijn er diverse medicijnen en hulpmiddelen op de markt die helpen tegen reisziekte, waardoor u niet meer misselijk wordt tijdens uw reis. Een bekend medicijn tegen reisziekte is Leida Pharm Cinnarizine bij reisziekte en een bekend hulpmiddel is de SEA-band bij reisziekte.

Leida Pharm Cinnarizine

Leida pharm Cinnarizine bij reisziekte werkt bij reisziekte, duizeligheid en allergische aandoeningen.

Tijdens een reis op een boot en in een auto of vliegtuig rijden kan uw evenwichtsorgaan van slag raken. Dit prikkelt het braakcentrum in de hersenen, waardoor misselijkheid en braakneigingen ontstaan. Cinnarizine gaat de prikkeling van het braakcentrum tegen. Hierdoor neemt misselijkheid en de neiging tot braken af. De werking begint na dertig minuten en houdt vier tot zes uur aan.

SEA-band tegen reisziekte

Naast medicijnen tegen reisziekte is er ook nog de SEA-band tegen reisziekte. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat in 87% van de gevallen de SEA-band polsbanden bij reisziekte de neiging tot braken voorkomt en in 100% van de gevallen de neiging tot braken sterk vermindert.

De SEA-band elastische polsbanden draag je eenvoudig en pijnloos om de polsen. De SEA-band werkt door middel van acupressuur, waarbij een zachte druk wordt uitgeoefend op het ‘Nei-Kuan’ punt in beide polsen. Dit punt ligt aan de binnenkant van de pols, tussen de twee centrale pezen. De elastische polsbanden is te gebruiken ter verlichting van braakneigingen ten gevolge van reizen, zwangerschap, narcose en chemotherapie.

Overige medicijnen en hulpmiddelen

Naast Cinnarizine en de SEA-band zijn er nog meer medicijnen op de markt te vinden van verschillende merken. Ook deze medicijnen werken uitstekend en hebben veelal dezelfde werking als het eerder genoemde medicijn Cinnarizine.

Voor een volledig overzicht van medicijnen en hulpmiddelen tegen reisziekte klikt u hier.

Share