Wat te doen tegen misselijkheid?

Misselijkheid is erg vervelend en je komt er meestal niet 1,2,3 vanaf. Paracetamol helpt in veel gevallen niet, omdat je dan moet slikken wat niet fijn is bij een misselijk gevoel. Wat te doen tegen misselijkheid? Hieronder gaan we in op de vraag waar misselijkheid vandaan komt, wat is Emetofobie, wanneer moet ik naar de huisarts en uiteraard wat te doen tegen misselijkheid.

Waar komt misselijkheid vandaan?

Als je bijvoorbeeld last hebt van wagenziekte of je hebt iets verkeerds gegeten slaat het braakcentrum in de hersenen alarm. Indien je misselijk bent, is braken een veelvoorkomend gevolg. Waar misselijkheid vandaan komt, is niet altijd duidelijk. Maar er zijn tal van oorzaken te noemen, waarom je misselijk kan worden. Hieronder worden enkele veelvoorkomende mogelijkheden besproken.

Een mogelijke oorzaak is wagenziekte, ofwel reisziekte. In de auto of bus kunnen personen die hier last van hebben misselijk worden. Het is niet erg, maar bovenal vervelend. Gelukkig is wagenziekte, dat ook wel reisziekte, eenvoudig en adequaat te verhelpen. Lees hier meer.

Het kan ook voorkomen dat je misselijk wordt, nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Je lichaam reageert hierop door alarm te slaan, waardoor het lichaam zo snel mogelijk probeert het voedsel of drinken te lozen. Het lichaam maant de maag tot braken, waardoor je misselijk wordt.

Ook zwangere vrouwen hebben regelmatig last van misselijkheid, dit wordt ook wel zwangerschapsmisselijkheid genoemd. Een verandering in de hormoonspiegel is hier in de meeste gevallen debet aan. Zwangerschapsmisselijkheid kan beter niet met medicijnen verholpen worden, indien mogelijk uiteraard. Zwangere vrouwen krijgen dan ook vaak advies kleine porties te nuttigen. Ook brandend maagzuur is een mogelijke bijwerking bij zwangerschap.

Tevens kan het voorkomen dat personen gevoelig zijn voor een hoge inname van vet. De personen krijgen braakneigingen wanneer zij teveel vet nuttigen. Het is niets ernstigs, maar het braken is uiteraard erg vervelend en slecht voor meerdere organen en tanden. Indien je niet goed tegen vet kunt is het raadzaam de inname van vette producten te beperken.

Maar wat te doen tegen misselijkheid?

Er zijn veel manieren om de misselijkheid te beperken, die overigens ook terug te lezen zijn onder ‘tegen misselijkheid’. Bij ‘normale’ misselijkheid, niet bij een voedselvergiftiging, kan het nog wel eens helpen om een slok water te nemen en af en toe een frisse neus te halen. Met name frisse lucht kan wonderen verrichten. Ook lauwe cola drinken en producten met gember nuttigen zijn effectieve middelen tegen de misselijkheid.

Indien je misselijk bent wordt het afgeraden vet en zwaar te eten. Ook sterk geurende en gekruid eten is vaak niet fijn als je een misselijk gevoel hebt. Je kunt dan ook het beste in geval van misselijkheid neutrale producten eten. Voorbeelden zijn biscuits of beschuit. Deze droge voedingsmiddelen zijn ook veelal beter binnen te houden.

Daarnaast kan rustig ademen, rechtop zitten en een raam openzetten wonderen verrichten. Door een raam open te zetten krijg je namelijk meer frisse lucht binnen. Indien je misselijk bent kun je beter niet gaan liggen, hierdoor wordt de misselijkheid veelal juist erger. Zoek voor afleiding, waardoor je niet continu aan de misselijkheid denkt. Lees een boek of ga even rustig de hond uitlaten of wandelen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Een opkomende misselijkheid is niet bedreigend en is een bezoek aan de huisarts overbodig. Indien je langdurig misselijk bent is het wel raadzaam een bezoek te brengen aan een huisarts. Mogelijk ligt een ziekte ten grondslag aan de misselijkheid.

Wat is Emetofobie?

Overgeven is niet voor iedereen even makkelijk. Sommige mensen hebben namelijk last voor een fobie van overgeven. Dit wordt ook wel emetofobie genoemd. Het is een fobie die veel voorkomt en staat op plek zeven van meest voorkomende fobieën. Mensen die leiden aan emetofobie zijn extreem angstig om over te geven.

Indien mensen met emetofobie misselijk worden slaan zij doodsangsten uit. Ze kunnen last krijgen van paniekaanvallen en/of stressverschijnselen. Om de kans op misselijkheid te beperken hanteren de personen met een fobie verschillende methode. Zo volgt de een speciaal dieet en zijn andere bang om buikgriep te krijgen door een norovirus. Mensen met een Emetofobie kunnen dan ook aan andere fobieën leiden, zoals smetvrees, straatvrees en de angst om alcohol te nuttigen.

Heb jij meer tips op de vraag: wat te doen tegen misselijkheid? Plaats ze hieronder.

Share